Klik hier om naar de website te gaan... Vind ik leuk!
DÉ WEKELIJKSE FRANCHISE NIEUWSBRIEF  
Jaargang 12, week 16, 2012  
   
   
 
In deze nieuwsbrief
INHOUD

Franchise & Formule Beurs Onderneem 't! succesvol
Nieuwe formule: Pasta Bene
Vodafone ondernemer Rob Bos is Franchisenemer van het Jaar
McDonald’s in top 5 Great Place to Work 2012
“Franchiseformule schiet nodeloos veel btw voor”
Column – Guus Mineur
Online omzet Blokker verdubbeld
Kostprijsuurloon in 1e kwartaal met ruim 14% gestegen
3 nieuwe boekhandels bij Blz.
SUBWAY opent 2e vestiging in Nijmegen
Ben jij for real? (advertentie)
Marshoek stuurt met ondernemer mee (advertentie)
Repay Payroll (advertentie)
Actueel op Franchisevacatures.nl (advertentie)

 
     
 
De Franchise+ Nieuwsbrief wordt mede mogelijk gemaakt door:
Valk Software logo Koelewijn & Partners XRC services
 
 
Franchise & Formule Beurs Onderneem 't! succesvol

NIEUWS

Franchise & Formule BeursGoed voorbereide bezoekers, veel gesprekken over zelfstandig ondernemerschap, een afwisselend seminarprogramma en tevreden standhouders is in een notendop de samenvatting van de Franchise & Formule Beurs Onderneem 't! die vrijdag 13 en zaterdag 14 april plaatsvond bij Intres in Hoevelaken. Voor een sfeerimpressie van de beurs, kunt u hier een filmpje bekijken. De beurs is niet onopgemerkt gebleven in de media. Verslaggevers van Hart van Nederland en NOS Radio waren ook aanwezig. Verder heeft de NOS een nieuwsbericht over de beurs op haar site geplaatst. De jonge, online franchiseformule Friendstix nam voor het eerst deel aan beurs. Mark Bongers, marketing en sales manager van Friendstix, vertelt: “Ik heb zelfs een afspraak mogen noteren met een bezoeker die direct op de beurs de knoop doorhakte en staat te trappelen om ons concept ook in de Randstad op te zetten.”

Nieuwe formule: Pasta Bene

NIEUWS

Pasta Bene!In Veenendaal opent op 12 mei de 1e vestiging van franchiseformule Pasta Bene. Het doel: 40 vestigingen in 5 jaar. Pasta Bene wil inspelen op de trends rond gemak, (thuis) koken, gezondheid en authenticiteit. Daarnaast wil het ambacht en stijl combineren met het uitdragen van Italiaanse passie. Pasta Bene serveert onder andere pastamaaltijden, broodjes, koffie, kaas- en vleesplankjes. De formule verzorgt ook catering en (kook)clinics. Er worden momenteel gesprekken gevoerd met kandidaat-franchisenemers. De verwachting is dat er dit jaar nog 4 vestigingen worden geopend. Binnen 5 jaar wil Pasta Bene zo'n 40 vestigingen door heel Nederland hebben. In Veenendaal is Frans Verbeek de franchisenemer. Hij zal de zaak gaan exploiteren samen met zijn zoon Kevin Verbeek, die kok is.

Vodafone ondernemer Rob Bos is Franchisenemer van het Jaar

NIEUWS

Rob Bos en juryvoorzitter Theo de Wit. Foto: Hans VeltmeijerVodafone ondernemer Rob Bos uit Hoogeveen heeft vrijdagavond 13 april tijdens de Franchise & Formule Beurs Onderneem ‘t! de titel ‘Franchisenemer van het Jaar’ in de wacht gesleept. Rob Bos had in de finale concurrentie van Lennard Borgers (FEBO Ede) en Pascal Middleton (New York Pizza Apeldoorn). De 3 finalisten zijn bezocht door een vakjury en 2 keer door een mystery shopper van Store Support. Een citaat uit het juryrapport over de winnaar: ‘De franchisenemer onderscheidt zich door zijn eigen reparatie-afdeling, zijn lokale inzet, zijn personeelsbeleid en door de speciale ruimte die hij heeft gemaakt op de 1e verdieping voor zijn zakelijke klanten.' Een citaat uit het rapport van de mystery shopper: ‘Vodafone Hoogeveen ziet er zeer netjes en schoon uit. Het personeel begroet alle klanten keurig bij binnenkomst en neemt alle tijd voor de klanten.’ De winnaar ging naar huis met de Franchisenemer van het Jaar-award en een cheque ter waarde van € 500,-.
Op de foto: Rob Bos en juryvoorzitter Theo de Wit. Foto: Hans Veltmeijer

McDonald’s in top 5 Great Place to Work 2012

NIEUWS

McDonald’sMcDonald’s staat op de 5e plaats in de ranglijst van Beste Werkgevers van Nederland. Onderzoek van Great Place to Work® toont aan dat McDonald’s hoog scoort (94%) op ‘Team-oriëntatie en Kameraadschap’. Het onderzoek laat zien dat McDonald’s zich op alle dimensies van het Great Place to Work® onderzoek significant heeft verbeterd: geloofwaardigheid, respect, eerlijkheid, trots en teamoriëntatie. Ook op basis van de Trust Index, een meting van de waardering van medewerkers, blijkt dat medewerkers een hoge waardering hebben voor de organisatie. Dit is te zien aan de score van 92%. In de 8 jaar dat McDonald’s meedoet aan het Great Place to Work® onderzoek is de Trust Index® score van 63% naar 92% gegaan. Marjolein Reijs, Director Human Resources van McDonald’s Nederland: “Dit succes is te danken aan de enorme inzet en enthousiasme van onze ruim 17.000 medewerkers. Wij vinden het belangrijk dat onze veelal jonge medewerkers zich prettig voelen bij McDonald’s en dat ze ervaren dat ze zich  zowel professioneel als persoonlijk kunnen ontwikkelen. Dat we nu van onze medewerkers een dergelijke waardering krijgen, beschouwen we als een enorm compliment.” 20 van de 50 topbestuurders binnen de internationale McDonald’s organisatie zijn ooit begonnen als restaurantmedewerker.

“Franchiseformule schiet nodeloos veel btw voor”

NIEUWS

BTW voorschieten...“Franchiseformules snijden zichzelf in de vingers doordat zij de facturen voor de franchisevergoeding niet gelijk laten lopen met de rekeningen die franchisenemers versturen. Daardoor moeten zij nodeloos veel btw voorschieten. Gaat het btw-tarief omhoog, dan lopen ook de bedragen die daarmee zijn gemoeid flink op”, vertelt Emile Spruijt, franchisegever van Straetus Incasso. “Wij adviseren franchiseformules dan ook die rekeningen wel gelijk te laten lopen. Onderzoek door Straetus Incasso onder dienstverlenende Nederlandse franchiseformules wijst uit dat 65% van hen dat nu niet doet. In extreme gevallen loopt het wel heel ver uit elkaar, zo komt uit het onderzoek naar voren. Zo stuurt een franchiseformule die grote bedrijven en overheden adviseert, franchisenemers een factuur voor de variabele vergoeding met een betaaltermijn van 2 weken. Maar overheidsinstellingen doen er vaak 90 dagen over voordat zij betalen.
Bij een omzet van enkele miljoenen lopen de voor te schieten bedragen zo flink in de papieren”, besluit Emile Spruijt.

Column – Guus Mineur
COLUMN

Verzuimtraining

Guus MineurZiekteverzuim, Arbodienstverlening, WIA. Elke ondernemer krijgt er mee te maken. Omdat wet- en regelgeving steeds veranderen en CAO’s worden aangepast kan een werkgever het overzicht kwijtraken. Hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen die wij voorgeschoteld krijgen tijdens verzuimtrainingen.

1. Is ziek gelijk aan arbeidsongeschikt?
Ziek zijn is niet gelijk aan arbeidsongeschiktheid. Wellicht kunnen mensen met hun beperking nog wel andere aangepaste werkzaamheden verrichten. Bij iedere verzuimmelding kan de werkgever kijken wat de zieke werknemer...

Lees verder op FranchisePlus.nl...

Online omzet Blokker verdubbeld

NIEUWS

Blokker webshopDe winkelketen Blokker meldt een forse groei van de webshop-omzet tot 52 miljoen euro in 2011. Daarmee is er sprake van een verdubbeling. De concernomzet is met 2,7 miljard euro gelijk gebleven, wat betekent dat een deel van de omzet naar online is gegaan. Volgens bestuursvoorzitter Roland Palmer hebben de meeste van de winkelketens nu een sterke online propositie (‘clicks’) naast de traditionele folders (‘flips’): “Wij streven naar de ideale combinatie van ‘bricks, clicks en flips’.” Een voorspelling voor 2012 is volgens Blokker op dit moment moeilijk te geven.

Kostprijsuurloon in 1e kwartaal met ruim 14% gestegen

NIEUWS

MarshoekDe loonkosten in supermarkten lopen in hoog tempo op, blijkt uit onderzoek van Marshoek. Het kostprijsuurloon (kpu) is in het 1e kwartaal van dit jaar met 14,2% gestegen ten opzichte van de eerste 3 maanden in 2011. Marshoek baseert zich op de kwartaalrapportages van supermarktondernemers. De financieel dienstverlener waarschuwde al eerder voor deze ontwikkeling. Uitgaande van een gemiddelde kpu van  € 11 betalen ondernemers nu ongeveer € 12,50 per gewerkt uur. Een dergelijk explosieve toename van 14,2% van het kpu is nog niet eerder voorgekomen. Volgens commercieel directeur Anton Munneke van Marshoek vindt de grootste stijging plaats bij de kleinere winkels: “Waarschijnlijk omdat zij relatief veel met jongeren werken.” Er zijn diverse oorzaken voor het snelle oplopen van de loonkosten.

Lees verder op FranchisePlus.nl...

3 nieuwe boekhandels bij Blz.
NIEUW GEOPEND

Blz.Blz. heeft 3 nieuwe ondernemers verwelkomd: Steenwijkse Boekhandel (Steenwijk), Boekhandel Sprankenis (Maarheeze) en Boekhandel 'Het Paard van Troje' (Goes). Anthoni Fierloos van Boekhandel 'Het Paard van Troje' is duidelijk over zijn keuze voor aansluiting bij Blz.: "Dat heeft vooral te maken met de digitale voorsprong van de groep. Blz. is hierin verder dan de rest van de markt. Als zelfstandige ondernemer wil je het liefst zoveel mogelijk zelf doen, maar het is gewoon onmogelijk om in je eentje zo'n geavanceerde website met bestelmogelijkheden te ontwikkelen. Ook het Blz.-partnerprogramma met scholen spreekt me erg aan. Wat ik zoek in samenwerking is dus expertise die je zelf niet hebt.”

SUBWAY opent 2e vestiging in Nijmegen
NIEUW GEOPEND

Madelon van Leur voor de SUBWAY® vestiging aan de MarikenstraatIn het centrum van Nijmegen heeft SUBWAY® deze week een 2e vestiging geopend, namelijk in de Marikenstraat. De andere SUBWAY®-vestiging bevindt zich in de Augustijnenstraat. “Mensen kunnen bij ons terecht voor een sandwich of salade to go, maar wij hebben ook een bovenverdieping waar je rustig kunt zitten. Vanuit de glazen koepel heb je een prachtig uitzicht over het Koningsplein”, zegt SUBWAY® franchisenemer Eef van Hoogstraten. Samen met zijn vriendin Marjan en zijn dochter Madelon runt hij beide Subway restaurants in het centrum van Nijmegen. “Mijn dochter, nu twintig jaar, is bedrijfsleider van de nieuwe vestiging. Dat sluit perfect aan op haar fastfoodopleiding”, aldus Eef van Hoogstraten.
(Op de foto: bedrijfsleider Madelon van Leur voor de SUBWAY® vestiging aan de Marikenstraat)

Ben jij for real?
ADVERTENTIE

Domino's Pizza Net als de pizza’s wil Domino’s Pizza echte for real ondernemers. Ben jij die echte ondernemer in hart en nieren? En wil jij ondernemen met de voordelen van ’s werelds nummer 1 franchiseorganisatie? Kijk dan op onze website voor meer informatie of neem contact op met onze Development Coördinator.

Aniek Jehee | Development Coördinator
T: 0183-696366 | Aniek.Jehee@dominos.nl

 
Marshoek stuurt met ondernemer mee
ADVERTENTIE

MarshoekIn de detailhandel is er over het algemeen te weinig inzicht in de cijfers. Vaak is er enkel een jaarrekening. Juist nu is het belangrijk om te sturen met cijfers. Daar waar de cijfers achterblijven, moet je direct naar oplossingen zoeken. Naast het inzichtelijk maken en analyseren van de cijfers voorziet Marshoek de ondernemer elke vier weken van een rapportage. Als je jezelf als ondernemer een doel stelt, dan wil je dat ook halen. Daarbij hoort dat je continue inzicht hebt en zo kort op de bal zit! De bedrijfseconomische adviseurs van Marshoek zijn actief in de retailbranche en weten precies hoe de markt in elkaar zit. Door hun kennis en knowhow van de winkels kunnen de adviseurs de cijfers vertalen naar de winkelvloer en je op een andere manier naar je winkel laten kijken. Bij vele klanten leidt dit tot een beter rendement. Meer info: www.marshoek.nl.

Uniek, booming!
ADVERTENTIE

Repay PayrollDe franchiseformule van Repay is uniek. Het is de eerste payroll franchiseformule in Nederland. Nu instappen betekent dat je op de eerste rang zit van het succes van Repay. Na 6 jaar is de dienstverlening van Repay uiterst succesvol gebleken en nu kun jij daar op meeliften. Net gestart met de formule en de eerste franchisenemers zijn al gestart. Ben jij de volgende?

Gezocht
ADVERTENTIE

Franchise-vacaturesFranchisevacatures.nl zoekt voor meerdere opdrachtgevers franchisenemers en personeel. Op dit moment zoekt Franchisevacatures.nl onder meer kandidaten voor:

Nieuw te openen cq ter overname
Franchisenemer gezocht – fit20 Leeuwarden
  Ter overname – PostMasters Nijmegen
Franchisenemer gezocht – Bandolera Roermond
  Franchisenemers gezocht – The Read Shop
  Franchisenemer gezocht – Simon Lévelt Amersfoort
 
     
 
De Franchise+ Nieuwsbrief wordt mede mogelijk gemaakt door:
logo ABN AMRO logo Kan Vlassenroot advocaten logo BDO Accountants & Adviseurs
 
 
colofon
 

logo Franchise+De Franchise+ Nieuwsbrief is een uitgave van FranchisePlus. Verschijnt wekelijks en wordt u gratis toegestuurd na aanmelding op www.franchiseplus.nl. De nieuwsbrief heeft deze week 15.337 abonnees.

Redactie: Guido van der Horst
Eindredactie: Martine Schippers

Voorgaande nummers vindt u in het archief.

Franchisenieuws is ook via een RSS-kanaal beschikbaar.
Klik hier voor zo'n kosteloos (en anoniem) abonnement.

Nieuws
Stuur uw nieuws naar info@franchiseplus.nl

Advertentieverkoop tijdschrift en website:
Guido van der Horst
T. 035-588 20 53
E. horst@franchiseplus.nl

REAGEER NIET OP DIT BERICHT; het afzenderadres is tijdelijk.
Om u af te melden of voor een adreswijziging klikt u hier.
De Franchise+ Nieuwsbrief wordt u toegezonden op het adres [email]

 
  ©2001-2012 Copyright FranchisePlus bv, Baarn